Levelkamp 2016 - verslag Levelkamp 2016 - verslag

Lieve gemeente,
 
Levelkamp 2016 is weer voorbij en heeft prachtige herinneringen en verhalen opgeleverd. Maar het heeft vooral het thema “samen sterker” bevestigd. Met 38 jongeren uit de levels 12, 14 en 17 inclusief vriend of vriendin en 14 begeleiders, waarvan een aantal uit level 25  en waarvan een aantal de levels dit seizoen hebben begeleid, zijn we naar het CJV kampgebouw in Renesse geweest.
Op vrijdagmiddag zijn er een viertal mensen vooruit gereisd om de voorbereidingen te treffen. Keuken inrichten qua boodschappen, lijsten ophangen qua programma, groepjes en slaapkamers.
Om ca 16:15 is de bus met chauffeur Martijn en de jongeren uitgezwaaid en vanaf de Goede Herder kerk richting Renesse vertrokken. Daar werden ze ontvangen met fris en koek als voorgerechtje.
De koeken en cakes waren gebakken door gemeenteleden, waarvoor dank.
De avondmaal begon met een chinees tintje: heellijke nasi en bami en voolal kloepoek elbij.
Na het eten moesten er groepjes gemaakt worden, omdat de jongeren ook ingezet werden voor corveetaken, zoals tafeldekken, afruimen en de afwas. Dit was een onderdeel dat meegenomen werd in het puntentotaal. De groepjes kwamen tot stand met het vogelgeluidenspel waarbij 6 verschillende vogelgeluiden tegelijk ten gehore werden gebracht en zo de groepjes gevormd werden. Ieder groepje heeft een naam bedacht die themagericht was, zoals   “gewoon breed’, “tsjakka”, “carrots of the caribbean”, “forte insieme”, “le formation” en “de BB’s” (Bridge Builders).
De groepjes waren niet alleen gevormd voor de corvee, maar ook voor de sport- en spelactiviteiten in het weekend.
De introductieavond, onder leiding van onszelf,  begon met een “foto-freeze” spel, waarbij de jongeren drie fragmenten uit één Bijbelverhaal als groep moesten laten zien en de rest het moest raden. Het volgende spel was een draagbaar maken van gesnoeide takken en hun eigen meegebrachte bolletje wol, waarbij ze één van hun team à la het verhaal van de verlamde man over de drempel moesten dragen. Als slot van de avond was er voor de oudsten een gps-tocht “vind de klos, anders ben je de klos”. De jongeren moesten klossen verzamelen die punten waard waren. De 7 verschillende kleuren garen vertolkten de regenboog.
 
Op zaterdag na een heerlijk ontbijt en een paar uur slaap, begon de dag met zon en gezelligheid in de vorm van sport en spel. Leontien en Iede Paulus hebben de groep verschillende spellen laten doen, waarbij vooral moest worden samengewerkt. Zo zijn we begonnen met een stapel blaadjes die op elkaar lagen en we daar moesten houden met alleen een touw en zonder ze vast te houden met de handen. Helaas waaide het niet zo hard, waardoor er nogal eens met een theedoek gewapperd moest worden om wind te veroorzaken. Daarna gingen de groepjes lassowerpen om plastic bekertjes waar woorden of zinnen op stonden, zoals bijvoorbeeld gezondheid, reizen, sterk staan in het geloof, gezin etc. Daarna hebben we met elkaar gesproken over waarom we juist dit bekertje wilden hebben. Toen volgde er een stuk met Bijbellezen en een aantal vragen wat je in bepaalde situaties zou doen. Zo kon je door een aantal steekwoorden ontdekken wat bepalend of juist belangrijk voor je is. Daarna hadden we even ontspanning met een grote trekdrop (met dank aan dominee …?) en gingen we naar buiten om elkaar over een touw  te passeren, wat natuurlijk niet zo makkelijk ging. Om te bepalen wie er nu gewonnen had, moesten we natuurlijk nog even touwtrekken. Als slotstuk was het spijkerbroek hangen waar iedereen elkaar aanmoedigde.
Zaterdagmiddag zijn we het strand opgegaan. Gertjan en Tamara hadden het spel vast uitgezet en hadden 54 puzzelstukken verstopt in de duinen die de 6 groepen moesten verzamelen. Toen de jongeren aankwamen op het strand, waren  andere mensen al zo vrij geweest om de puzzel te maken, waardoor de stukken opnieuw in een versneld tempo uitgezet moesten worden.
Als een groep een puzzelstuk gevonden had, moest men gezamenlijk een traject door waar ze met ballen afgegooid konden worden. Bij afgooien was het inleveren en anders hadden ze een puzzelstuk verdiend. Om hun afgegooide puzzelstuk weer terug te verdienen, moesten de groepjes een opdracht doen.
U begrijpt dat dit in de duinen een intensief spel is geweest.
Na een barbecue hebben we nog levend stratego gedaan op het strand onder leiding van Gerben en Annemarie. Een spel waarbij een ieder een kaartje kreeg waarop de rangorde staat van het leger. Het doel was om de vlag te zoeken van de tegenpartij. U begrijpt dat ze aan het eind van de avond moe gestreden waren.
Op zondag een heerlijk ontbijt gehad met gesponsorde eieren. Om 11:00 startte de viering  onder leiding van Ruben Keijts  in het samenzijn van de ouders en de jongeren. Ruben benadrukte in een drieluik het thema “samen sterker”. Kun je ‘gedachten’ loslaten om het ‘vertrouwen’ tot zijn recht te laten komen? Met een bolletje wol werd er beeldend een web gemaakt in de ‘gemeente’ waarbij een ieder verbonden is aan één geheel: Samen sterker.
We danken onze gemeente, maar vooral de ouders voor het vertrouwen in ons om de jongeren aan het levelkamp deel te laten nemen.
We danken de bakkers voor de verschillende lekkernijen die ze meegegeven hebben.
We danken de schenkers die bij vertrek de jongeren hebben uitgezwaaid.
We danken de leiders van de groepjes, van de bus, van de spellen en van de levels.
We danken de keukenploeg voor hun inzet.
We danken de jongeren voor hun komst en inzet.
We danken de muziekgroep voor de opbouw en begeleiding.
We danken Kees en Truus voor de sponsoring.
Maar vooral danken we Onze Vader, die ons allen bij elkaar gebracht heeft om dit zo mee te mogen maken.
 
Groet
 
Willem en Irene IJmker
 
 

terug