De Samenleesbijbel en De Prentenbijbel voor kinderen

De Samenleesbijbel en De Prentenbijbel voor kinderen

Voor kinderen heb je de keus uit verschillende aansprekende bijbels.
Onlangs verscheen de 'Samenleesbijbel Junior', een bijbel om met kinderen van 4-7 jaar te lezen. Een andere bekende is de 'Prentenbijbel' met tekeningen van Marijke ten Cate. Deze bijbel bestaat nu alweer 10 jaar!

Samenleesbijbel Junior

Onlangs verscheen de 'Samenleesbijbel Junior', een bijbel om met kinderen van 4-7 jaar te lezen. Deze bijbel met 30 bijbelverhalen is een initiatief van het NBG in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.
 
De Samenleesbijbel Junior is een vervolg op de Samenleesbijbel uit 2015, waarvoor grote belangstelling bestaat. Deze bijbel nodigt (groot)ouders uit om met hun (klein)kinderen van 8-12 jaar in gesprek te raken over de Bijbel met behulp van gespreksvragen, doe-opdrachten en drie leesroutes.
‘Van ouders kregen we de vraag of we ook voor jongere kinderen zo’n bijbel konden maken’, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Met deze junior-uitgave kun je al vroeg met kinderen in gesprek gaan om samen te ontdekken wat die oude, soms moeilijke maar altijd inspirerende bijbelverhalen te zeggen hebben.’
 

Ontdekkingsreis

De Samenleesbijbel Junior blijft dicht bij de Bijbel en sluit aan bij de verschillende leervoorkeuren van kinderen. Ouders en kinderen maken in 30 stappen een ontdekkingsreis door de Bijbel. Elke stap is een bijbelverhaal, bekend (het begin van de wereld, Noach, Pasen) of minder bekend (een psalm, Jesaja, Paulus schrijft een brief). Bij elke stap staat een stukje van het bijbelverhaal afgedrukt uit de Bijbel in Gewone Taal. Verder is er een hervertelling – met een passage die kinderen vanaf 6 jaar zelf kunnen lezen – een weetje of een lied, een gespreksvraag en een doe-opdracht.
De Samenleesbijbel Junior kost € 19,95 en is verkrijgbaar in de webshop van het Nederlands Bijbelgenootschap en in de boekhandel.

'Prentenbijbel’ van Marijke ten Cate viert jubileum


De 'Prentenbijbel' met tekeningen van Marijke ten Cate bestaat 10 jaar. Dankzij de vriendelijke, kleurrijke illustraties – vaak met een knipoog – is dit de meest verkochte kinderbijbel van ons land.

Ook in het buitenland verschenen vele edities van deze moderne klassieker van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). ‘Ik had nooit durven dromen dat kinderen de Prentenbijbel zo mooi zouden vinden’, zegt Marijke ten Cate. Ook het NBG is blij met het grote bereik van deze uitgave. ‘Dankzij deze kinderbijbel hebben wereldwijd tienduizenden kinderen kennisgemaakt met de bijbelverhalen. Wij hopen dat de Prentenbijbel ouders én kinderen nog lang blijft inspireren’, aldus uitgever Stefan van Dijk.

10-jarig jubileum

Van de Prentenbijbel zijn sinds de verschijning 40.000 exemplaren verkocht. Op de gedetailleerde tekeningen is veel te ontdekken. Beeld en verhaal vormen voor kinderen van circa 3 tot 7 jaar een goede kennismaking met de Bijbel. De Prentenbijbel verscheen in twaalf verschillende talen in tien landen. Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum publiceert het NBG een gesigneerde jubileumeditie met kwartet.
 

Marijke ten Cate

Marijke ten Cate wilde al jong illustratrice worden en deed daarom de Kunstacademie. Ze debuteerde in 1997 met het prentenboek Klein Konijn is ziek. In 2004 ontving ze de Vlag en Wimpel-prijs. Samen met schrijfster Corien Oranje maakte ze een boek over hardlopen, dat afgelopen voorjaar verscheen.

Bron: Nederlands Bijbelgenootschap
 

terug